خبرگزاری هامونیه
شرکت سرمایهگذاری «پامگرنت» گزارش سالانه خود را منتشر کرده است. این گزارش که وضعیت سرمایهگذاریها در بازه زمانی مه ۲۰۲۳ تا پایان آوریل ۲۰۲۴ را بررسی کرده، تصویری از وضعیت سرمایهگذاری و چالشها و پتانسیل سرمایهگذاری در اکوسیستم استارتاپی ایران را ترسیم میکند.
در این گزارش، علاوهبر تمرکز بر عملکرد شرکتهای پورتفولیوی پامگرنت؛ یعنی «دیجیکالا»، «شیپور»، «دیوار»، «تخفیفان»، «علیبابا»، «گریفون» و «کافهبازار»، محیط کسبوکار ایران نیز تحلیل شده و اطلاعاتی درباره جمعیتشناسی، دسترسی به اینترنت، الگوهای مصرف آنلاین و وضعیت اقتصادی کشور ارائه شده است. برای مثال، گزارش نشان میدهد ۷۰ درصد جمعیت ایران زیر ۴۵ سال هستند و نرخ نفوذ اینترنت به ۸۵ درصد رسیده است.
پامگرنت در این گزارش به ریسکهای سرمایهگذاری در ایران نیز توجه کرده است. این ریسکها شامل عوامل خارجی و داخلی میشوند که ممکن است بر عملکرد شرکتهای سرمایهگذاریشده تأثیر بگذارند. نوسانات نرخ ارز، تحریمها و تغییرات سیاستگذاری ازجمله این ریسکها هستند.

خروج پامگرنت و IIIC از الوپیک
شرکت بینالمللی سرمایهگذاری اینترنتی (IIIC) ۲۲ اکتبر ۲۰۱۵ در نتیجه همکاری شرکت پامگرنت و سایر سرمایهگذاران اروپایی با هدف سرمایهگذاری در فناوریهای اینترنتی و کسبوکارهای الکترونیکی ایران، از طریق سرمایهگذاری در کارآفرینان محلی و حمایت از رشد استارتآپهای آنها، در هلند تأسیس شد.
بیشتر شرکتهای حضار در پورتفولیوی IIIC طی دوره گزارشدهی، از نگاه پامگرنت همچنان عملکرد خوبی داشتهاند، بهویژه شرکتهای بزرگتر، مانند دیجیکالا و کافه بازار. اما IIIC و پامگرنت تصمیم گرفتهاند از یکی از سرمایهگذاریهای کوچک خود، «الوپیک»، خارج شوند.
در پایان دوره گزارشدهی، ارزش کل سهام پامگرنت در IIIC به مبلغ ۱۳۵.۵ میلیون یورو میرسد. این رقم نسبت به اول مه ۲۰۲۳، ۳۴ درصد افزایش یافته است.
افت ارزش دیجیکالا
طبق گزارش اخیر پامگرنت، دیجیکالا در جایگاه بزرگترین بازیگر بازار تجارت الکترونیک ایران، همچنان مسیر رشد خودش را ادامه میدهد. این شرکت در سال مالی ۱۴۰۲ (پایانیافته در مارس ۲۰۲۴) موفق شده به رشد سالانه ۵۵ درصدی دست یابد.
براساس اطلاعاتی که در گزارش پامگرنت آمده، ارزش سهام این شرکت در دیجیکالا به بیش از ۲۱ میلیون یورو رسیده که نسبت به سال گذشته میلادی رشد کرده است. باتوجهبه سهم ۲.۳۱ درصدی پامگرنت در دیجیکالا، میتوان ارزش کل این شرکت را حدود ۹۳۹ میلیون یورو تخمین زد. این رقم در مقایسه با برآوردهای قبلی که به حدود ۹۵۰ میلیون یورو میرسید، اندکی کاهش یافته است. درحالیکه اخیراً برای فروش سهام سرآوا در دیجیکالا به همراه اول، این پلتفرم بزرگ تجارت الکترونیکی در ایران حدود ۵۰۰ میلیون دلار ارزشگذاری شده که با برآورد پامگرنت فاصله زیادی دارد.
ارزش ۷۷ میلیون یورویی علیبابا
براساس گزارش پامگرنت، ارزش کل فروش ناخالص (GMV) علیبابا در سال گذشته با بیش از ۶۰ درصد جهش به حدود ۵۰۰ میلیون یورو رسیده است. این رشد زمانی اتفاق افتاده که شرکت با تمرکز بر بهبود سودآوری، توانسته درآمدش را قبل از کسر بهره، مالیات و استهلاک (EBITDA) تقریباً دوبرابر کند.